Energiebronnen vergelijken

Om op je vaste lasten te besparen kun je energie vergelijken. Bij een andere energieleverancier kun je dezelfde hoeveelheid gas en stroom afnemen tegen een lagere prijs. Ieder jaar stappen er in Nederland meer dan 1 miljoen mensen over.

Ben je al een hele tijd bij dezelfde leverancier, dan kan het zijn dat je onder de “slapende”klanten valt. Je betaalt daarmee een slaperstarief voor je energie. Dit houdt in dat je na je contract een hogere prijs betaalt voor je energie en gas.

De grote kostenbesparing is voor veel mensen de reden om energie te vergelijken. Feit is dat overstappers jaarlijks honderden euro’s besparen op hun energierekening. Energieleveranciers beconcurreren elkaar om je als klant te krijgen, unieke acties, welkomstpremies en aanbiedingen komen ieder jaar weer terug.

Veel mensen maken ook de overstap van grijze naar groene energie, dit om ook mee te helpen een beter milieu te realiseren. Groene stroom wordt namelijk opgewekt uit oneindige bronnen als zon, water en wind. Groen gas wordt opgewekt uit biomassa.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Overstappen van energieleverancier

Door over te stappen naar een andere energieleverancier kun je in korte tijd veel besparen op je vaste kosten. Energieleveranciers zijn flink aan de weg aan het timmeren om nieuwe klanten te werven, om hoger in de vergelijkingssites te komen bieden ze hoge kortingen aan of een welkomstpremie. Deze kortingen gelden alleen bij nieuwe klanten, waardoor je het meest profiteert als je jaarlijks een nieuw contract afsluit.

Kun je altijd overstappen van energieleverancier?

Bij het overstappen van energieleverancier zijn er een paar uitzonderingen waardoor je niet over kunt stappen:

 

  • Als je huis wordt verwarmd door stadswarmte. In veel steden wordt gebruik gemaakt van verwarming door middel van stadswarmte. Een heel blok woningen wordt verwarmd door één aansluiting. Het bedrijf dat de verwarming heeft aangelegd heeft dan monopolie op het leveren van gas. Voor de stroom levering kun je wel een eigen aanbieder kiezen.

     

  • Je huurt een huis inclusief energiekosten, je huisbaar heeft in dit geval een contract afgesloten met de energieleverancier. Wel kun je vergelijken of je niet te veel betaald met de energievergelijker. Betaal je te veel dan kun je in overleg gaan met je huisbaas om over te stappen naar een goedkopere leverancier.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen in Antwerpen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Energie besparen

Je kunt natuurlijk kiezen voor de goedkoopste energieleverancier en net zoveel blijven gebruiken als bij je oude leverancier. Je kunt ook dubbel besparen, en een andere leverancier en energie besparen.

Veel investeringen zoals isolatie zijn een hele uitgave, maar na een aantal jaren heb je die eruit en profiteer je er jaar in jaar uit van. Dit geldt ook voor zonnepanelen, check welke stap jij kunt zetten om nog meer te besparen op je energienota.

Door je huis beter te isoleren woon je comfortabeler, bovendien zorg je voor minder CO2 uitstoot en verlaag je de energierekening. De kosten van isoleren vallen vaak lager uit dan veel mensen denken.

Ook zuinige HR ketels zijn nu de standaard, maar in de toekomst gaan we wonen zonder aardgas. Alle woningen worden voorzien van waterpompen, een radiator voor lage temperatuur verwarming, of vloerverwarming.

Op andere gebieden kun je natuurlijk ook besparen, alle kleine beetje maken één grote besparing welke je merkt op je energienota. Met onderstaande tips bespaar je veel energie.

Tips tegen hoge energieprijzen:

  • let op je verbruik en berekenen je energieprijs
  • je kunt je energieprijzen vergelijken om zo de goedkoopste leverancier te vinden
  • zet je energieprijs vast voor een jaar om kosten te besparen
  • houdt de verwachting van de energieprijzen in de gaten
  • Energiebronnen vergelijken help bij het vinden van een voordelige energieleverancier

Schakel de computer uit

Wanneer je naar bed gaat is het slim om de computer uit te schakelen, ook de stand by stand niet gebruiken omdat dit ook erg veel energie kost, bovendien is het nog eens gevaarlijk. Vergeet ook je beeldscherm niet.

Gebruik je gordijnen of lamellen

In de winter bespaar je veel energie door gordijnen of lamellen te sluiten. Dan verdwijnt er geen warme lucht door het koude raam. De gordijnen houden de warmte in de kamer, zodat je niet veel hoeft te stoken.

Probeer de thermostaat iets lager te zetten

Je kunt natuurlijk in je shirt gaan zitten en de verwarming hoog zetten, maar om energie te besparen is het verstandig om je goed te kleden en de thermostaat een graadje lager te zetten. Zo bespaar je veel kosten op jaarbasis.

Gebruik tijdens het koken minder grote pannen

Een grote pan opwarmen kost veel energie, gebruik daarom kleinere pannen tijdens het koken. Vooral water opwarmen kost veel energie, kleinere pannen zorgen voor minder gasverbruik dus een lagere energienota.

Minder gebruik maken van de wasdroger

In Nederland wordt veel gebruikt van de wasdroger, vaak denken we dat we niet zonder wasdroger kunnen. Maar een wasdroger verbruikt wel erg veel energie, slecht voor je rekening en voor het milieu.

Ga meer gebruik maken van waslijnen, of hang de was lekker binnen op. Je zult zien wat een effect dit heeft op je energienota.

Energieprijzen

Ieder jaar gelden vanaf 1 januari en 1 juli nieuwe variabele energieprijzen. Ongeveer de helft van alle mensen heeft een energiecontract met variabele prijzen. De verwachting is dat ook dit jaar de energieprijzen weer zullen stijgen, bekijk wat dit voor jou betekend met een energievergelijker.

Op basis van de nieuwe tarieven heeft men uitgerekend dat een gemiddelde gebruiker bijna €330 per jaar meer gaat betalen voor de energienota bij het zelfde verbruik. In 6 maanden is dit een stijging van 17% ten op zichtte van de afgelopen 6 maanden. De prijsverhogingen komen door de forse toenames in de leveringstarieven voor gas en stroom.

Ook de stijgende energiebelasting speelt een rol.  Sinds 2014 zijn de kosten van energiebelastingen met 68% gestegen. De variabele kosten stijgen daardoor fors mee.

Alle gebruikers met een variabel tarief gaan dus fors meer betalen aan hun energienota. Ben je dus al een lange tijd bij je energieleverancier dan loont het om energie te vergelijken of een overstap te overwegen.

Is je contract verlopen dan gaat dat automatisch over in een contract met variabele tarieven waardoor je veel duurder uit bent. Bij alle grote energieleveranciers zijn de prijzen gestegen, toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de verschillende leveranciers.

Deze verschillen hebben in hoofdzaak te maken met inkoop prijzen, maar ook met verkoop strategieën. Veel energieleveranciers hebben een brief gestuurd met de consequenties voor de stijgende kosten.